Sunday, 24 February 2013

#4 Cincin Kahwin



For this entry saya nak kongsi cara pilih cincin kahwin..

1. Tahu semua ‘term’ tentang cincin ie. apa itu carat? band? setting? batu?
The parts of a ring. 1:Hoop. 2:Shoulder. 3:Bezel. 4:Stone/gem in setting/mounting.

Carat/Karat= merupakan ukuran dari kemurnian dari kandungan yang terdapat pada emas sejati, ie. Emas 916 bermaksud 91.6% emas, selebihnya logam/aloi lain. Selalunya untuk cincin yang berbatu kandungan emasnya akan kurang sedikit kerana kandungan logam lain banyak diperlukan supaya cincin lebih kuat.
Aloi yang dihasilkan dari emas boleh mengubah:-
* Kekerasan
* Kekuatan
* Sifat kelogaman(metallugical)
* Suhu lebur
* Perubahan warna sesuatu kualiti emas.


2. Pilih kedai emas yang elok dan dipercayai. Antaranya Habib Jewels yang sudah lama terkenal dengan barangan kemasnya yang berkualiti dan moden. Pastikan kedai emas yang dipilih adalah berdaftar dan mampu memenuhi kehendak kita. Sangat disarankan untuk tempah cincin mengikut saiz jari sendiri.




3. Tahu kehendak pasangan kita. Sebelum memilih cincin yang sesuai, setiap pasangan harus menyatakan kehendak masing-masing kerana setiap orang mempunyai taste yang berbeza. Seeloknya kedua-dua pihak harus berada bersama untuk memilih cincin yang disukai, Wanita zaman sekarang kebanyakkan memilih untuk bersama-sama mencari cincin kahwin berbanding orang-orang dulu yang cincin kahwin dijadikan ‘suprise’,kawin dulu baru tahu
  • Kalau nak buat suprise untuk propose girlfriend, buat-buat la nak tengok jam, then masa tu bolehlah tanya-tanya cincin macam mana pasangan kita suka
  • Another way, boleh la tanya family kita. sapa-sapa yang dah kahwin.minta pendapat mereka.4.
  • Saiz jari pun penting.

4. Sesuai dengan bajet kita. Jangan segan untuk mengaku bajet kita kepada kedai emas kalau bajet tak banyak sekalipun. TETAP DENGAN PENDIRIAN. Jangan pulak sampai kedai emas bajet yang sedikit jadi berganda-ganda. Seeloknya cakap direct bajet kita, so that jurujual boleh cari cincin yang sesuai.

5. Kesesuai cincin. Adakah pasangan anda seorang yang lasak? Adakah si dia akan selalu memakai cincin tersebut.? Kalau jenis yang lasak, cincin berbatu kurang sesuai sebab nanti habis terkeluar batu-batunya.

6. Ketahanan cincin

7. Kenali batu dan berlian.-jenis potongan berlian


Know your diamonds.

8.BELI SAJA..^_^



MY RING
As for me, cincin kahwin tak beli lagi..still tunggu en Tunang dapat bonus dan saya cuti..Setakat ni mmg akan cari di habib jewels sebab cincin tunang dulu pun memang tempah dengan HJ. Haritu time jalan-jalan di sogo terminat potong cincin 3band ni..

cincin 3band 





Yang macam ni pun cantik jugak

Diselit dengan batu biru..
wedding ring sets wedding ring centre wedding planning ideas wedding ring sets wedding ring centre 1095x1095
Simple macam ni pun ok saja

Sekian.

Wednesday, 13 February 2013

#3 Wedding Photographer



InsyaAllah for our Nikah and reception photography,we chose gorgeouslypictured from Kedah..bukan sebab Penang takde yang best2..Its just currently GP tengah buat promotion and gambar-gambar wedding yang pernah diambil pun sangat cantik. Hopefully everything went well.

yang paling tertarik dalam promo ni sebab ada free album upgrade ^_^

Currently masih sedang mencari videographer yang best area penang...