Wednesday, 28 August 2013

#10 The Hotels ( Reception+Honeybulan1+Madumoon2)

Last night my fiance and I decided untuk settlekan bab hotel so, he booked for our phuket trip aka honeymoon and i booked for our make up 'place' on reception day.

Both of us dapat cari hotel yang less than rm300 per night..just that Mr fiance kena book lebih satu malam sebab our phuket trip is 4D3N. (Lelaki kena lebih)

InsyaAllah will be staying at Rainbow Paradise Hotel, Penang..so far yang ni ja yang termampu untuk dapat ocean view plus ade make up table/mirror and berkapet..it is important sebab videographer akan datang shoot dari make up time sampai la outsdoor dengan fotographer,

As for the phuket trip...laterlah i citer ok! suprise..suprise



Honeymoon1
Dalam malaysia
transport: drive sendiri
Hotel: sponsored..yay!!

Honeymoon2
Obersi Phuket
flight ticket for two = RM400+(murah kan??)
hotel 4D3N = RM800++
tour ( settle di phuket)

~3 hotels, 3 places in 2 weeks...crazy uh?

Friday, 16 August 2013

#9 HIV TEST-jln Macalister

Salam,

Kali ni nak share experience on my HIV TEST experience..

FYI, saya ni PENAKUT JARUM sebab tak tahan sakit kena cucuk jarum. When i know kena ambik HIV test untuk kahwin, i was freaking out like crazy..So i do some research on it..to find the alternative way nak elak kena cucuk jarum besar.



  1.  First thing  untuk B2B Penang..mesti bawa borang kuning dari pejabat agama. Bawa duit RM1.00 dan keberanian.
  2. Make sure pilih klinik kesihatan kerajaan. Kalau boleh call klinik kesihatan berhampiran rumah untuk mengetahui jika klinik tersebut ada menyediakan khidmat ujian saringan HIV atau tidak dan pastikan hari yang membolehkan ujian diambil ( setiap klinik berbeza). KLIKSINI untuk melihat senarai klinik-klinik kesihatan di pulau pinang yang menjalankan ujian saringan HIV untuk perkahwinan..KLIK 
  3. PENTING!! tanya klinik tersebut cara ujian dijalankan ( finger prick atau test tube of blood guna jarum)

finger prick-sedikit sahaja darah diperlukan



My experince

Alhamdulillah dah selesai ujian HIV and the result turn out to be -ve..yay!! Saya buat jian saringan HIV bulan puasa haritu di Klinik kesihatan Jalan Macalister Pulau Pinang. Orang memang tak ramai,tak sampai sejam semua dah settle. As usual sampai klinik daftar nama, bayar RM1.00, terus masuk bilik untuk ambl ujian. Nurse akan bagi satu borang untuk mengisi maklumat kita dan pasangan and also borang soal selidik kesihatan. Then nurse check berat, tinggi, dan tekanan darah etc......................................masa ini lah point PENTING!!!!!! berguna..nurse keluarkan jarum untuk ambik sample darah,

nurse: Okeh gegam ni (bola kecil )-sambil membuka plastik jarum
saya : hmmm..klinik ni tak pakai finger prick ke?
nurse: kami tak guna cara tu..
saya: alamak..sakit ka cik? saya takut jarum..
nurse: ala..darah dah banyak dah..(sambil senyum)
-take a deep breath..nak nangis pun ada..lepas seminit dua-
saya: okeh..(dengan muka yang pasrah dan melihat tepi )
nurse: okeh dah....
saya: tak sakit pun..(fuhhhhhhhhhhh..lega!!)
nurse: bawa ke makmal..lepas 15 minit boleh dapat result.
saya: terima kasih.

nasib baik dapat nurse yang hebat..sekali je..tak sakit pulak tu...urat pun elok ja menampakkan diri..

so, tinggal encik tunang saja yang belum ambil..harap-harap negative..NAK kawin dengan DIA!!
hehe..aku memang gatai. :P

Thursday, 15 August 2013

#8 Wedding card

Salam,

Dah tinggal 3 bulan saya akan berkahwin dan kad kahwin baru nak tempah..itu pun setelah didesak oleh encik tunang..Untuk majlis resepsi dan bertandang, kami decide untuk meletakkan kedua-dua undangan dalam satu kad bagi memudahkan urusan dan menjimatkan kos.

Walaupun ramai yang berfikiran membazir jika menempah kad yang terlalu mahal kerana jemputan 'memang' akan membuang kad-kad kita, tapi saya fikir kad sangat memain peranan penting untuk menggalakkan jemputan hadir ke majlis kita..selaluinya kita lebih terdorong untuk ke majlis kenduri kahwin bila melihat kad undangan yang cantik..

Kad kami tidaklah terlalu mahal..masih belum mencecah RM1..saya rasa sangat berbaloi..InsyaAllah kami akan mngunakan khidmat artchetak dan keadaan yang terdesak ini kami memilih yang dah ready made design..

Bagi yang masih mencari boleh layari laman sesawang artchetak..boleh klik sini.

print skrin artchetak

Bagi sesiapan yang lebih suka kepada warna-warna pastel dan memerlukan khidmat kad kahwin yang berkualiti dan berpatutan boleh lah singgah ke kedai artchetak..

ps: semoga hasilnya nanti memuakan hati kami berdua..